Vraagt u weleens aan een collega of hij of zij recent nog een back-up gemaakt heeft? Waarschijnlijk niet. Dat is eigenlijk jammer, want dagelijks verliezen organisaties grote hoeveelheden van waardevolle data via storingen, cybercrime, en menselijke fouten zoals fouten in de inrichting van de back-up. In vrijwel al deze gevallen had data verlies voorkomen kunnen worden wanneer er een juiste back-up van deze gegevens gemaakt zou zijn. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als uw organisatie belangrijke data waarop collega’s, klanten en partners dagelijks moeten vertrouwen kwijtraken? Om zulke ondenkbare situaties te voorkomen besteden we tijdens Wereld Back-up Dag extra aandacht om de bewustwording rondom dit onderwerp te vergrootten.

31 maart is het Wereld Back-up dag: de dag om dataverlies te voorkomen. Deze dag is in het leven geroepen om ons te wijzen op het feit dat digitale informatie steeds belangrijker wordt in zowel bedrijfsprocessen als ons dagelijks leven. Daarom is het ook uiterst belangrijk zorgvuldig met data om te gaan. Want wist u dat maar liefst 21% van de mensen nog nooit een Back-up heeft gemaakt? En dat 29% procent van de gevallen van dataverlies te wijden is aan een menselijke fout? Dit stelde Worldbackupday (2023) in hun onderzoek omtrent dataverlies. Met de hashtag #WorldBackupDay.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het maken van een back-up. We lichten hieronder enkele opties toe:

 

Externe harde schijf
Een externe harde schijf gebruiken om je foto’s en bestanden op te slaan is een fijne veelgebruikte methode. Harde schijven worden veel gebruikt voor PC back-ups. Het voordeel van een externe harde schijf is dat de opslagruimte maar eenmalig aangeschaft hoeft te worden. Het nadeel is echter wel dat de harde schijf kwijt kan raken of stuk kan gaan. In de praktijk gebeurt dit dan ook regelmatig. Als u zo’n externe harde schijf bijvoorbeeld laat vallen is de schijf vaak ook kapot of beschadigd. Let op! Veilige opslag van een externe harde schijf is erg belangrijk. Bewaar deze dan ook niet thuis en laat de schijf niet aangesloten als hij niet gebruikt wordt.

 

Cloud back-up
Het voordeel van bestanden in de cloud opslaan is dat ze altijd en overal beschikbaar zijn. Daarnaast is het een goed en toekomstbestendig alternatief voor fysieke dataopslag, zoals een usb-stick of een externe harde schijf. Echter is het wel genoodzaakt om bij cloud back-ups op de veiligheid en toegang te letten zodat internet criminelen niet bij uw gegevens kunnen komen. Onderaan deze blog staan links naar bedrijven die enkele GB-opslagruimte gratis aanbieden. Handig voor wanneer u bijvoorbeeld beperkte hoeveelheid aan bestanden en foto’s wilt opslaan.

 

Back-up via een NAS
Een NAS (Network-Attached Storage) is een slim opslagapparaat waar u centraal bestanden kunt opslaan. Door een NAS aan te sluiten op uw thuis-/kantoornetwerk kunt u een veilige opslagruimte installeren die toegankelijk is vanaf PC’s of mobiele apparaten. De opslag kunt u delen met bijvoorbeeld familieleden of collega’s. Een NAS is eenvoudig in gebruik en kan in principe enorme hoeveelheden aan bestanden opslaan zonder maandelijkse kosten.

De opslagcapaciteit is afhankelijk van de capaciteit van de harde schijven (HDD) of solid-state schijven (SSD) die u zelf installeert.

 

PC/Computer back-up maken
PC-besturingssystemen zijn tegenwoordig vooral de eigen clouddiensten aan het aanprijzen en het integreren. Voorheen had men meer keuzevrijheid omtrent het maken van een back-up. Toch zijn er wel degelijk verschillende mogelijkheden om een back up van uw computer te maken. Het is daarom ook raadzaam om u eerst goed te verdiepen in de back-up aanbieders voor u ermee in zee gaat. Wilt u advies over een andere mogelijkheid dan de cloud-opslag die uw computerbesturingssysteem aanbiedt? Neem contact met ons op, we denken graag met u mee.

 

Mac Back-up
Open ‘’Systeemvoorkeuren’’ > ‘’Time Machine’’ en volg de instructies binnen de Time Machine applicatie om uw Mac back-up te maken.

 

Windows Back-up
Open ‘’Instellingen voor Back-ups’’ onder Instellingen en maak een back-up van uw PC op een toegevoegde harde schijf of op OneDrive.

 

Links voor gratis cloud-opslag:

MEGA – 20 GB Gratis

pCloud – 5 GB Gratis

Apple iCloud – 5 GB Gratis

OneDrive – 5 GB Gratis

Google Cloud – 15 GB Gratis

 

World Backup Day, [email protected]. (2023a, maart 13). World Backup Day — March 31st. World Backup Day. https://www.worldbackupday.com/nl
QNAP Systems, Inc. (z.d.). Een gids voor beginners: Wat is een NAS? | QNAP. https://www.qnap.com/solution/what-is-nas/nl-nl/
Categories: 2023