Internet criminelen proberen via steeds professionelere technieken aan persoonlijke of bedrijfsgegevens te komen. Het beoordelen of een e-mail echt is of dat het wellicht om een nep mail gaat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog geven we een aantal tips die u in acht kunt nemen om er zeker van te zijn dat het mailtje dat u heeft ontvangen veilig en betrouwbaar is. Lees hieronder de praktische tips of download de checklist voor het herkennen van nep mails.

Checklist voor herkennen nep mails

 • Afzender
  Om een nep mail te herkennen begint u met het controleren van het adres van de afzender. Is het gebruikte e-mailadres een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of naam van een instantie? De naam van de afzender kan precies hetzelfde zijn als die van een webwinkel of uw bank, maar is het e-mailadres een afgeleide versie van het daadwerkelijke e-mailadres? Dan heeft u waarschijnlijk met phishing te maken.
 • Aanhef
  Bedrijven waar u klant bent gebruiken vaak uw achternaam in een e-mail, of weten in ieder geval of u met de heer of mevrouw aangesproken dient te worden. Wanneer er met algemene termen wordt gesproken zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ kunt u beter goed opletten en de checklist nalopen. Dit zou wel eens een nep mail kunnen betreffen.
 • Vragen naar persoonlijke gegevens
  Het komt vaak voor dat in nep mails een verzoek om uw persoonsgegevens ’te controleren’ ofwel ‘bij te werken’ dan al niet ‘aan te vullen’. Let hierbij extra op en doe dit nooit zomaar. Uw bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen nooit op deze manier naar persoonsgegevens. Het beste kunt u de instantie in kwestie opbellen om na te vragen of deze mail daadwerkelijk door van hen afkomstig is. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens die in de e-mail staan, maar zoek deze zelf op.
 • Vormgeving en taalgebruik
  Waar voorheen nep mails te herkennen waren aan de overvloed van taal- en spelfouten, worden deze tegenwoordig een stuk professioneler geschreven. Ook logo’s en foto’s lijken betrouwbaarder in de huidige generatie nep mails. Toch adviseren wij om de e-mail altijd extra goed te controleren of u toch geen onregelmatigheden tegenkomt. Misschien is het zinvol om de mail te vergelijken met eerdere mailings van het bedrijf of instantie waar u de mail van wantrouwt.
 • Links
  Klik nooit zomaar op links in een e-mail die u niet helemaal vertrouwt. Links in nep mails kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd, of dat u naar een valse website wordt geleid. U kunt het adres van de link controleren, zonder erop te klikken. Dit doet u door de cursor van uw muis op de link te zetten. Zo kunt u kijken welk adres er zichtbaar wordt.
 • Bijlages
  Open nooit zomaar een bijlage van een e-mail die u niet vertrouwt. Een bijlage in een nep mail kan ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer geïnstalleerd wordt. Een zip-bestand is altijd verdacht, gezien facturen of aanmaningen nooit middels een zip-bestand worden verstuurd. Verwacht u wel een mailtje met een bestand? Neem dan contact op met de afzender om te vragen wat en hoe ze iets verstuurd hebben. Gebruik hiervoor niet de contactgegevens uit de e-mail, maar zoek deze zelf op.